Ambassadeur: Albert Dros

Albert Dros

Foto’s: Natuur, landschap, urban
Camera’s: Sony A7RII & Sony A7II
Favo lens: Sony Zeiss 16-35 f/4 *Tessar
Ambassadeur: Sony, Benro, Sunwayfoto, Samyang, Nisi, Xpozer
Publicaties: National Geographic, Huffington Post, DailyMail UK, Time Magazine etc.
www.albertdros.com

Alberts foto filosofie

Achter elke (door een fotograaf geschoten) foto zit een verhaal, een filosofie. Als fotoliefhebbers zijn wij erg benieuwd naar de gedachten achter de foto’s, de technieken, de inspiratie en het verhaal van de fotograaf. Om deze reden gingen wij in gesprek met topfotograaf Albert Dros. Lees zijn inspirerende verhaal hieronder.

Sfeer en uitstraling

Albert: “Mijn foto’s zijn vaak kenmerkend door hun sfeer en uitstraling. Ze zijn soms heel kleurrijk, dromerig of sprookjesachtig, maar ik probeer er altijd mijn stempel op te zetten. Ik fotografeer vooral spectaculaire landschappen. Zo reis ik ook vrij veel en bezoek ik mooie plekken die mij inspireren. Ik probeer ook ons eigen landje fotografisch vaak te promoten in het buitenland. Ik ben erg gepassioneerd en ben eigenlijk bijna nooit tevreden. Zo wil ik altijd wat extra’s in mijn foto’s. Een mooie regenboog of onweersbui is niet genoeg. Ik wil net dat extraatje vast leggen wat een foto speciaal maakt. Uiteraard lukt dit 9 van de 10 keer niet, maar toch blijf ik er naar streven.”

Mijn passie voor beeld

“Mijn passie voor fotografie komt van uit mijn achtergrond. Ik ben niet van jongs af aan bezig geweest met fotografie, alhoewel ik wel mijn hele leven al veel met audio en video doe. Zo doe ik ook veel grafisch werk. Denk aan animaties, design, film en ook audio. Ik ben overal in geïnteresseerd. Ik heb mijn extreme passie voor fotografie ontdekt toen ik in 2012 in Hong Kong woonde. Hong Kong is een stad waar zoveel te zien is. Automatisch nam ik eigenlijk mijn camera overal mee naar toe en ging ik steeds meer fotograferen. Niet alleen de indrukwekkende stadslandschappen, maar ook de landschappen om Hong Kong heen die eigenlijk veel mensen niet kennen. De mogelijkheden zijn er eindeloos.”

Verhalen vertellen 

“Door mijn passie en het proberen van unieke momenten en landschappen vast te leggen merkte ik ook dat ik het leuk vond om verhalen te vertellen. Mensen vinden het vaak leuk om te horen hoe een foto tot stand is gekomen en ik vind dat dan ook leuk om te vertellen. Een foto zegt soms meer dan 1000 woorden, maar een verhaal bij een foto voegt vaak ook wat toe. Zo zien mensen vaak foto’s waarbij ze denken dat die even snel zijn gemaakt. Vooral bij landschapsfotografie is het tegendeel waar. Er zit soms erg veel planning en toewijding aan vast, waarbij er vaak meerdere pogingen moeten worden gedaan voor die ene succesvolle foto. Wil je een foto goed in de markt zetten, dan is een verhaal vaak een leuke extra om er bij te vertellen.”

Xpozer is kwaliteit

“Mijn meest succesvolle foto is ‘Alone in the Universe’. Ook dit had te maken met het verhaal wat ik er bij vertelde. Het verhaal in combinatie met de foto sloeg aan en kwam internationaal wereldwijd in de pers. Dit is ook eigenlijk mijn doel. Om internationaal een naam op te bouwen binnen de landschapsfotografie. Ik vind het daarom ook leuk om met Xpozer samen te werken. Vooral omdat het merk hier in Nederland al vrij groot en succesvol is is het een uitdaging om Xpozer ook in het buitenland te promoten. Xpozer als product past bij mij. De prints zijn van hoogwaardige kwaliteit waarbij de prints soms bijna levendig lijken. Dit probeer ik met mijn foto’s ook te bereiken. Mijn foto’s zijn vaak kleurrijk met veel sfeer, wat perfect bij het medium past.”

Tips van Albert

1.

Wees altijd op zoek naar iets extra’s in een foto, ook al zijn de omstandigheden nog zo mooi!

2.

Probeer origineel te zijn. Speel bij het maken van landschappen met voorgronden. Een voorgrond van verschillende lagen en objecten kan een foto veel diepte geven.

3.

Benut het mooiste licht. Het beste licht duurt soms maar enkele minuten. Zorg dat je precies weet wanneer dit plaats vind. Ik gebruik hier zelf meerdere apps voor, waaronder Weather Pro en Photopills.

4.

Als laatst: Neem altijd overal een camera mee naar toe. Het gebeurt maar al te vaak dat je onverwachts mooie momenten tegen komt waarbij je achteraf baalt dat je niks bij je had.